Hondentrimsalon Veessen

Wilt u advies of een afspraak maken? Bel of Whatsapp: 0613685935

Trimtechnieken

Het verzorgen van de vacht van honden heet trimmen. Voor bijna iedere hond is een regelmatig bezoek aan de trimsalon aan te raden.

Ook kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen! En wat te denken aan de kruisingen met de meest vreemde vachtstructuren!
De verschillende soorten vachten vragen allemaal een andere trimtechniek. Afhankelijk daarvan wordt de juiste techniek toegepast.
Rashonden worden getrimd volgens rasstandaard. Rasloze honden worden getrimd naar de wensen van de eigenaar voor zover de vachtstructuur het toelaat. 
Bij hondentrimsalon Veessen krijgt uw huisdier een complete behandeling die past bij zijn vacht en/of  uw wensen.

Afhankelijk van het type vacht houdt trimmen in:

Plukken: 
Honden met een ruwharige vacht worden geplukt of gestript. Dit is het verwijderen van “dood” haar door het met wortel en al uit de huid te trekken. Dit kan alleen als de vacht “plukrijp” is, dus wanneer het dode haar vrij makkelijk los laat en pijnloos te verwijderen is.
Voor een plukbeurt in de trimsalon wordt de hond eerst goed uitgeborsteld, dan geplukt, voetjes en eventueel het hoofd bijgeknipt, de haren worden uit de oortjes gehaald en nageltjes worden geknipt. 
Een hond die geplukt wordt, wordt na het plukken niet gewassen (tenzij het baasje dit graag wil en dan wordt er een speciale shampoo gebruikt). De haarzakjes staan open na de plukbeurt. Als je de hond dan wast, was je het vuil van de vacht in de haarzakjes. Deze haarzakjes kunnen dan gaan ontsteken wat veel jeuk en irritaties veroorzaakt. Was de hond een paar dagen na de plukbeurt. De huid is dan weer helemaal gesloten. U kunt de hond zelf wassen, of dit bij mij in de trimsalon laten doen (Deze wasbeurt is dan uiteraard kostenloos).

Scheren:
De vacht wordt met de tondeuse ingekort. Door het gebruik van verschillende scheerkoppen kan de gewenste haarlengte worden gerealiseerd.

Knippen: 
Het met de schaarinkorten van de vacht. Deze techniek wordt toegepast bij de kniprassen zoals de Bichon Frisee, de Labradoodle, de Poedel en de Kerry Blue terrier.

Effileren: 
Dit is het uitdunnen van de vacht met de effileerschaar. Dit wordt toegepast bij zeer dichte vachten om het haar uit te dunnen en om  de vacht vlakker te maken. Scherp geknipte lijnen kunnen met de effileertechniek worden verzacht om het haar zo natuurlijk mogelijk te laten vallen.
Voorbeelden zijn o.a.; de Cavalier King Charles Spaniel, de Golden Retriever, de Engelse Cocker Spaniël en  het Maltezer Leeuwtje.

Ontwollen:
In de ruiperiodes (het voor- en najaar) wordt de oude loslatende ondervacht verwijderd. De wollige ondervacht wordt door middel van heel goed kammen en/of borstelen weggehaald. Het gereedschap wat gebruikt wordt is bijvoorbeeld;  kam, borstel, herdersharkje en dergelijke. Als een hond met een ontwolvacht niet regelmatig gekamd wordt, krijg je een te dichte vervilte vacht, met soms oververhitting (in de zomer) en huidproblemen tot gevolg. Honden met deze vachten komen 2 tot 4 keer per jaar in de trimsalon. Een hond die komt voor ontwollen, wordt eerst helemaal gekamd en geborsteld, daarna gewassen en met een krachtige waterblazer uitgeblazen om nog meer losse wol te verwijderen, geföhnd, voetjes bijgeknipt, nageltjes geknipt, en de oren schoon gemaakt.
Voorbeelden zijn o.a.; de Berner Sennen, de Hovawart en de New Foundlander.

Kortharige honden:
Men denkt dat deze honden niet naar een trimsalon hoeven.  Maar ze kunnen wel vreselijk verharen. De methode die wij toepassen gaat als volgt; de hond gaat in bad. De shampoo wordt ingemasseerd en laat het intrekken zodat het haar goed loskomt (dode haren zijn poreus en nemen veel vocht op zodat ze zwaar worden). Daarna grondig uitspoelen en inmasseren met cremespoeling. Hierna wordt de hond drooggeblazen met een waterblazer en geföhnd. Dan nog even nakammen/borstelen en het meeste losse haar is eruit. Uw hond kan daarna nog wel haar verliezen, maar is door deze behandeling eerder door de verhaarperiode heen. Tot twee weken na de behandeling de hond niet borstelen, anders blijven de haarzakjes gestimuleerd en blijft hij verharen.
Eventueel deze behandeling na een maand herhalen.
Zeer geschikt voor Labradors, Beagles en Jack Russels en andere kortharige honden.

Hoe vaak moet uw hond gemiddeld naar de trimsalon?
Dit is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Hieronder een richtlijn.
Poedelvachten 4-8 maal per jaar
Ruwharige vachten 2-4 maal per jaar
Spanielvachten 4-6 maal per jaar 

© 2024 Hondentrimsalon Veessen

Thema door Anders Norén